Õunasambuk ehk sefiir

Sefiir on mõnus maiustus juba lapsepõlvest peale. Ei taha küll ära kulunult heietama hakata, et kunagi oli poest ostetud sefiir mõnusam ning nüüd on see väheke imalaks muutunud. Ja üleüldse oli suvel rohkem päikest ja talved lumisemad ja nii edasi. Proovisin siis ise sefiiri teha, et milline see õige sefiir olema peaks. No ja õunu ikka veel jagub nii et õunaretseptid ei ole sel hooajal veel mitte otsa lõppenud!

Tänapäeval tähendab see guugeldamist ja võtsin appi ka mõned raamatud. Vanadest retseptiraamatutest ühtteist leidus, mis neti retseptidele tuge andis ja esimene katsetus on tehtud. Isa kiitis sefiiri heaks, see on hea märk. Õnneks jätsin ema-isa jaoks koju väikese koguse, et selle neile järgmine kord külla minnes kaasa võtan. Kirikukohvil kadusid sefiirid karbist imekiiresti ja väikesed tüdrukud käisid näpuga sealt maiustelt maha pudenenud tuhksuhkrut maitsmas. Abiks olid Toiduvalmistamise Tehnoloogia ja Nami-nami sefiiri retsept.


Püree

400 grammi antoonovkaid (või muid hapusid õunu)
1/4 klaasi vett
200 grammi suhkrut
1 munavalge

Siirup
8 grammi agar-agarit
1.5 dl vett
400 grammi peensuhkrut

Viimistlemiseks
tuhksuhkrut

Ahi sooja 180-200 C. Pese õunad, lõika need veeranditeks, puhasta südamikust ja õisikust, aseta kastrulisse, lisa 1/4 klaasi vett ning pane ahju küpsema. Küpseta kuni pool tundi või kuni õunad pehmed. Püreesta saumikseri või köögikombainiga ja hõõru segu läbi jõhvsõela. Kaalu 250 grammi püreed, lisa 200 grammi peensuhkrut ja vala vahustamisnõusse. Nõu pane külma vee vanni ja jahuta õunapüree maha võib panna ka külmkappi.

Nüüd hakka valmistama siirupit. Sega agar-agar külma veega ja kuumuta keemiseni, siis lisa teine kogus peensuhkrut. Nüüd kuumuta segu kuni pehme kuulikese siirupi tekkimiseni või kui näit on jõudnud suhkrutermomeetril 110C. Segu tuleb pidevalt segada, mis ei sega samal ajal püree vahustamisega alustamist. 

Võta jahtunud õunapüree, lisa munavalge ja vahusta kuni mass on 2.5-3-kordne. Vahustamist jätkates lisa aegamisi kuum siirup. Vahusta kuni segu pakseneb on õhku täis ja pinnale tekivad visplist triibud.

Kata jahtumisplaat, tainaplaat küpsetuspaberiga, pritsile tähe kujuline otsak ning tõsta sefiirisegu pritsi sisse. Pressi sefiiripoolikud küpsetuspaberile või kui niisama serveerid, siis magustoidukaussi. Väga kaua ei tohiks massil lasta jahtuda, agar-agar tarretub 40C juures. Esimesed sefiiripoolikud vajusid natuke rohkem laiali, hilisemad mis pritsist välja tulid püsisid kohe kõrgemad. 

Kausist õunasambuki serveerimisel valatakse juurde marjasiirupit ja pakutakse magustoiduks. Kui maiustused valmistada, siis lase sefiiripoolikutel 12-24 tundi kuivada. Suru siis poolikud kergelt kahekaupa kokku, veereta-hüpita kaussi sõelutud tuhksuhkrus ning säilita õhukindlas karbis.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud