Punasesõstra beseekook

Paar aastat tagasi sain Põhjaka mõisas üht imehead punasesõstra kooki. Kui järgmisel aastal umbes samal ajal seda kooki menüüst otsisin sain selle puudumise kohta selgistuseks, et sel aastal ei ole punaseid sõstraid. Ma ei tea ühtki aastat kui ei ole punaseid sõstraid! Need on olnud olemas minu igas lapsepõlve suves. Meie aias oli väga palju punasesõstrapõõsaid, mäletan kuidas suure emailkausiga neid põõsametsa korjama läksin ning kuidas ema mahlaaurutiga aromaatset rubiinivärvi mahla tegi. Kõik lõhnas siirupiselt ja rikkalikult, herilased tiirlesid ümber ema käte, päevad olid nii palavad ja õhtud juba jahedad. See aeg tähistas suve lõppu.




Mõnevõrra jonnaka inimesena olen nüüd katsetanud seda kooki ise luua. Viimane tulemus mulle meeldis, kohe väga. Nii et kui seda retsepti kirjutan tahaks juba küpsetama hakata.

Nendest kogustest saab ühe suure ahjuplaadi jagu kooki. Oli üks ilus suvepäev ja -pidu ning kooki oli vaja heldes koguses.

Koogipõhi:
350 grammi jahu (siin kasutasin Loona talu nisupüüli)
200 grammi toasooja võid
2 munakollast
2 supilusikatäit tuhksuhkrut
2 spl külma vett

Vala jahu kas tööpinnale või suuremasse kaussi, lisa tuhksuhkur ja või ning näpi tainas riivsaia taoliseks puruks. Tee käega tainapuru sisse lohk ning pane sinna munakollased (hoia munavalged alles besee jaoks) ja külm vesi. Võta abiks nuga ning haki tainas läbi samal ajal ka kergelt noaga segades kuni tainas hakkab kokku jääma ja lõpuks suru mõne liigutusega tainas üheks palliks kokku. Väldi taina ületöötlemist! Võid panna tainapalli jahedasse või siis rulli kohe näiteks küpsetuspaberil taignarulli abiga küpsetusplaadi suurust arvestades parajaks. Küpsetusplaat võiks olla see sügavam variant. Tõsta taigen küpsetuspaberil plaadile ning säti nii et taigent ka külgedele jääks. Torka koogipõhja kahvliga augud ning tõsta koos plaadiga jahedasse, vähemalt tunniks.

Punasesõstratäidis:
4 dl punasesõstramahla või püreed*
4 supilusikatäit maisitärklist
200 grammi suhkrut
180 grammi võid
6 munakollast

Usaldusväärsesse potti** pane punasesõstramahl ja püree, tärklis ja suhkur ning sega läbi. Aseta pliidile ning tasasel tulel kogu aeg segades kuumuta kuni segu pakseneb. Tõsta pott tulelt ja lisa või (hea on või enne väiksemateks kuubikuteks lõigata) ning sega kuni või on sulanud. Lisa nüüd munakollased ja pane pott tagasi kuuma peale ning jätka kogu aeg segamist kuni segu pakseneb. Kui lusika seljale tõmmata segust läbi triip ja segu kokku ei valgu, siis on täidis valmis.

* Kui teed ise punastest sõstardest mahla, siis on sul kindlasti oma meetod mida järelejäänud marjamassist teha. Mina olen massi läbi hõredama ja siis peenema jõhvsõela surunud ning sellest samast püreest tegin koogisisu. Täidise jaoks võtsin 2 dl mahla ja 2 dl püreed (ilma suhkruta).

** Usaldusväärne pott on paksema põhjaga, jagab kuumust ühtlaselt, ei lase segu kõrbema.

Ahi sooja 200C peale.

Tõsta koogipõhi ahju u 10-12 minutiks küpsema kuni põhi on helepruun ja ei ole enam tainane. Küpsetamise ajal valmista ette munavalgekate.

Beseekate:
8 munavalget
400 grammi suhkrut
4 spl maisitärklist

Pane munavalged suuremasse vahustamisnõusse ja vahusta pehmete tippudega vahuks. Edasi vahustades lisa pool suhkru kogusest umbes supilusikatäis haaval vahule. Lisa tärklis ja sega munavaht läbi. Vahusta edasi ning lisa ülejäänud suhkrukogus, samuti aegamisi. Vahusta kuni segu on ühtlane ja läikiv.

Katsetamiste tulemusena teadsin, et nüüd oleks hea, kui on olemas pritskott. Selle munavalgekoguse paneb kenasti 53cm pikkusesse ühekordsesse kotti. Koti otsa panin avatud tähe otsiku.

Nüüd jääb siis kook kokku panna. Küpsetatud koogipõhjale vala punasesõstra täidis, silu see ühtlaseks. Võta pritskott ning koogi äärtest mööda külgi liikudes pritsi munavalgevaht koogile kiirelt ja ühtlaselt. Äärtest peab alustama, sest muidu täidis hakkab liikuma ja katet ei jätkugi ehk igale poole ühtlaselt.

Kook ahju 15-18 minutiks ning kui välja võtad jäta plaadile veerandtunniks jahtuma. Libista kook plaadilt ning lase veel enne lahti lõikamist paar tundi seista. Serveeri toatemperatuuril. Head nautimist :)

Kommentaarid

  1. Kui ma elaks maal, kus saab sõstraid, siis hakkaks kohe tegema! Tundub väga ahvatlev!

    VastaKustuta
  2. See oligi imehea kook, mõnusalt hapukas ja kreemine! Minevikuvorm seepärast, et mul õnnestus seda kooki tol suvepeol ise süüa :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud