Röstitud pastinaagi ja küüslaugu püreesupp

Tormihoiatus, vilistav tuul ja vihm oleks pidanud andma selge signaali, et parem on täna toas püsida. Jäingi tugitooli mõneks hetkeks istuma. Seal olemine oli mugav, aga teadmine, et sinna võibki kohe pikaks ajaks jääda: arvutiekraan helendas ees, e-kirjadega pole ikka veel järje peale jõudnud, hunnik raamatuid, mis lugemist ootavad jne. Varsti tuleb järgmine päev, siis ülejärgmine ja nii edasi, ilm läheb iga päevaga nagunii kehvemaks. Olingi vahetanud juba riided ning läksin jooksma. Kui trenniriided olen selga saanud, siis on tegelikult juba trenn tehtud, olen iseenda suhtes aru saanud. Kui vihma ja tuule käest oma jooksuradadelt tagasi jõuan ongi paras endale eelmisel päeval tehtud suppi soojendada. Keetsin natuke puljongit juurde, sest supp oli mõnusalt paksuks läinud ja sai seda vedelamaks timmida. 

Seega, suppide seeria meie blogis jätkub. Alustas Kristi kalasupiga, siis minult üks peedisupp ja nüüd pastinaagisupp. Põhja leidsin siit ja mugandasin vastavalt oma maitsele. Supi teen jällegi õe kasvatatud juurikaist, pastinaakidest, enda õuntest, Peipsi küüslaugust, kõik see kokku on väga hea mahetoit ma ei tea mitmendas maheduse astmes. Tegelikult ma juba kurvastan ette, sest oma aiasaaduste aeg hakkab läbi saama. Lõunatoidu sisse läks kolmandik viimasest suvikõrvitsast, aias on veel mõned viimased tomatid, nii head olid need viimased kurgid, paprikat veel tuleb, oma aia maasikaid jätkub pea iga hommikul peotäis pudru peale, need nüüd külmade tulekuga kaovad. Viimased maasikaõied võtab külm. Aga mis siis ikka, talve järel tuleb uus kevad ja suvi ja sügis. Tean küll, aga ... tulebki juurikatega nüüd harjuma hakata! 


500 grammi puhastatud ja tükeldatud pastinaaki
(Soovitan ehk isegi natuke rohkem pastinaaki pannile röstima panna. Kui ahjust panni välja võtsin maitsesin omajagu juurikaid ära, olid väga hääd) 
3 suurt küüslauguküünt või neli väiksemat, koos koorega
1 spl oliiviõli
750 ml puljongit (kana või köögivilja)
1 suurem õun
poole sidruni mahl
tüümiani, värsket või kuivatatud, kumba kasutad kuskil pool teelusikatäit
maitsestamiseks soola ja purustatud musta pipart
1 spl võid
250 ml puljongit (hiljem paraja konsistentsi saamiseks)

Ahi sooja 180 kraadi C peale, ahjuplaadile katteks küpsetuspaber. Vala pastinaagitükid ja küüslaugud kaussi, lisa supilusikatäis oliiviõli peale ning sega läbi. Kausi sisu kummuta küpsetuspaberile ning laota tükid ühtlaselt plaadile laiali, pane plaat ahju kuskil 25 minutiks või kuni pastinaak enam-vähem pehme on. Selleks ajaks kui pastinaak ja küüslauk ahjust välja võtad kuumuta puljong supi jaoks suuremas potis keemistemperatuurini. Lisa sinna röstitud pastinaak, vajuta pehme küüslaugumass koore seest välja ka sinna potti, lisa tükeldatud õun, kuivatatud tüümian (kui kasutad kuivatatud maitsetaimi) ning lase kogu sellel kremplil keema tõusta ja tasasel tulel kuskil 10 minutit podiseda. 

Töötle supipõhi kas kannmikseris või saumikseriga ühtlaseks massiks, lisa või, värske tüümian(kui kasutad värsket tüümiani) ja mikserda veelkord läbi. Vajadusel lisa kuuma puljongit, et saada sobiv konsistents. Maitsesta sidrunimahla, pipra ja soolaga. Ja valmis see supp ongi. Serveeri nii nagu on või prae peale mõnusaid peekoniribasid.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud