Banaanileib

Banaanileib on minu jaoks saanud klassikaks. Selle küpsetise nimi on otse inglise keelest tõlgitud banana bread ning seetõttu arusaamatu, sest tegemist ei ole leivaga, nii nagu me eestlased seda mõistame. Ja ma ei saa ka öelda, et see oleks keeks, kuju on küll keeksi moodi, aga tekstuur teistsugune. Aga las see olla banaanileib, väike avastamisrõõm kuulub ka köögimaailma juurde. Näiteks nagu hakklihapirukad ega ka lihapirukad ei ole mince pies. Saate ju aru, mida ma mõtlen.

Seekordse banaanileiva tegin vähema suhkruga, aga kasutasin rohkem banaani ja teistsuguse jahuga, kasutasin tatrajahu. Tatrajahu kasutamisel on küpsetisel teistsugune maitse nii et kes sellega riskida ei taha, siis kasutage nisujahu.



115 grammi võid
100 grammi rafineerimata roosuhkrut
2 muna
250 grammi kooritud küpseid banaane (kui banaanikoores on tekkinud pruunid täpid, siis see on hea märk, et banaan on küps)
280 grammi tatrajahu (kasutan Loona talu jahu)
1 tl soodat
1/4 tl soola
1/4 tl jahvatatud kaneeli
1 tl vaniljeekstrakti
1 kruus hakitud pekaanpähkleid

Mõni tund enne küpsetamist võta või, munad jahedast köögilauale, et küpsetamise alustamisel oleks kõik ained toasoojad. Pane ahi sooja 180 C.

Segamisnõus vahusta või ja suhkur ning lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Teise kaussi pane kooritud banaanid ning näiteks käsimiksriga aeglasel kiirusel purusta ühtlaseks seguks. Lisa banaanimass võivahule, mikserda läbi, lisa ka vanilje. Sega kokku kuivained: jahu, sooda, sool, kaneel ning lisa banaani-võivahule. Sega rahulike kergete alt üles liigutustega ühtlaseks massiks ning viimasen lisa tainale hakitud pähklid.

Vala tainas keeksivormi, mis vajadusel on määritud võiga.

Küpseta banaanileiba 180 C juures vähemalt 45 minutit, kontrolli puutikuga kas on valmis ning vajadusel jätka veel 10-15 minutit küpsetamist kuni puutikk banaanileiva sisse asetades ei ole enam kleepuv ning küpsetis on valmis. Kui pealt värvus küpsemise ajal on juba liiga pruun, siis kata banaanileib fooliumiga. Lase valmis banaanileival vormis kuni pool tundi jahtuda ning kummuta restile või puuplaadile lõplikult jahtuma.

Lõika banaanileib viiludeks, määri peale võid või marmelaadi, või hoopis kata viil mõne pähklise maitsega juustuga nt Emmental või hoopis keskmise maitsetugevusega Cheddar juustu viil.

Minu jaoks on see hea laupäeva algus, kui saan banaanileiva ahjust välja tõsta, kööki täidab magus kaneeli-banaanilõhn, teha juurde kruusi lemmikteed näiteks Earl Grey tilgakese piimaga ja kodus diivanil ajalehti lugeda. Banaanileib on ka tänuväärt kaaslane piknikule või matkale kaasa võtta. Lihtsalt mõnusalt võluv.

Nipp:
Kui banaanid hakkavad laual pruuniks minema ja ei taha neid süüa ega jõua ära kasutada, siis koori banaanid ära, murra tükkideks ning pane kilekotti või karbiga sügavkülma. Neist on siis hea parajal ajal kas banaanileiba teha või banaanijäätist vms.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud