Kõrvitsakohv ehk vürtsikas kõrvitsalatte

Kõrvits ja espresso ühes kruusis koos vürtside ja kuuma piimaga - olgem ausad, see kõlab ju väga kummaliselt? Kes midagi sellist jooks, vabatahtlikult? Aga ometi on see Ameerikas ja mitmetes Lääne-Euroopa riikideski, peamiselt neis kuhu Starbucks on oma kohvipoed rajanud, üks ütlemata populaarne jook - pumpkin spice latte. See jook pidi tõeliselt tähistama sügise algust. Paar aastat tagasi sügisel pikemalt Londonis olles märkasin jälle, et selle joogi menu pole kuhugi kadunud - kõik Starbucksid müüsid neid väga edukalt.

Tegelikult on mul hea meel, et kõrvits nii mitmekülgselt kasutust leiab. Kui üles kasvasin, siis oli meil toidulaual kõrvitsasalat. Mu ema teeb maailma parimat kõrvitsasalatit. Ausõna. Sõbrad Alabamast, kes sel suvel Eestis külas käisid, said seda proovida ühel grillipeol ja nad palusid mu ema retsepti. Hiljem olin unustanud retsepti neile saata, siis nad küsisid selle järgi ning nüüd sügisel juba ka katsetasid ise kõrvitsasalatit teha. Kõrvitsale pole mul midagi ette heita, lihtsalt on hea meel, et seda köögivilja saab nii erinevalt kasutada. Kõrvitsasupp, kõrvitsakook, kõrvitsasai, kõrvitsakohv, kõrvitsasalat, kõrvits erinevates hoidistes jne. Nii et kõrvitsakohvi edu suurlinnade kohvikutes ja tänavatel tundub niimoodi mõeldes väga loogiline.

Nädalavahetusel keskturul märkasin seda imelist kõrvitsaseina. Müüjaga juttu ajades, kuna ta eesti keelt ei rääkinud, siis prussisin vene keelt. Hea meel oli, et saime räägitud ja ikka nii palju tuli vajalikke sõnu meelde. Tuli välja, et kaup Kallastelt ning siis juba kaardistasime kes kus pärit, erinevad Kasepää külad jms. Lubasin pildi üles panna, nii et kel kõrvitsat vaja, siis seal on sellised imeilusad. Mul endal küll sealt samast kandist juba kõrvits olemas, Peipsi äärest siis, Kasepäält.

Mõni aeg tagasi on Kulbikeerutajas üks retsept selle joogi tegemiseks ilmunud. Nüüd on käsil uus katse ja seekord on tulemus veelgi parem. Nimelt tuleb joogi valmistamiseks teha kõigepealt kõrvitsa-vürtsisiirup, mida saab edukalt säilitada vähemalt kuu aega jahedas kohas kas klaaspurgis või -pudelis ning siirupipudelit on mugav näiteks tööle või külla kaasa võtta. Kui kontoris juhtub olema mõni edevam kohvimasin, mis nupule vajutamistega kohvijoogid valmis teeb, siis ... arvan, et te juba teate. Siis võib igast Eestimaa hästi varustatud kontorist saada trendikas vürtsikõrvitsalatte saatkond või maaletooja. Iga soovija võib oma isikliku aromaatse, maitselt väheke tummise ja pehme vürtsikohviga hetkeks aja maha võtta. Vaadata poolenisti raagus kastanipuid, nende juba pruunikaks muutunud kollaseid lehti, pöörata nina päikese poole, mis nüüd juba enam väga kõrgele taevakaarde ei tõuse ja nautida sügist. Sügist, kui otsitakse välja villamütsid, baretid ja sõrmikud ja käpikud, sallid ja pehmed saapad, mugavad kampsunid, paksemad ja värvilised sukad, sokid - selleks et oleks hea jahenevat ilma nautida ning soojad vürtsikad maitsed aitavad ka kaasa. 

Kõigepealt rösti kõrvits.

Ahi sooja 190-200 C peale. Ahjuplaadile aseta küpsetuspaber. Üks väiksem kõrvits, näiteks nii paari kilone muskuskõrvits lõika horisontaalselt pooleks ja puhasta seemnetest. Seemned võib alles hoida, puhastada ning samuti röstida. Pane kõrvitsapooled lõikepool üleval küpsetuspaberile ning aseta ahju. Kuskil tunniga peaks kõrvits pehmeks küpsema.

Lase kõrvitsal jahtuda ning tõsta lusikaga viljaliha purustajasse või kannmikserisse ning töötle mass püreeks. Kõrvitsapüreed tuleb omajagu, aga sellest saab ka kooki teha, püreesupiks või miks mitte siirupit natuke rohkem teha ning kellelegi see purgikeses kingituseks viia? 

Vürtsi-kõrvitsasiirup

1 kruus suhkrut
1/4 ja ½ kruusi vett
½ kruusi kõrvitsapüreed
½ tl jahvatatud kaneeli
½ tl jahvatatud nelki
½ tl jahvatatud vürtsi (allspice)
½ tl jahvatatud või riivitud muskaatpähklit

Võta paksema põhjaga väiksem keedupott ning vala sinna suhkur ja veerand kruusi vett. Pane pliidile tasasele tulele ning lase aegamisi keema tõusta. Ma ei soovita väga jahmerdada siirupi tegemisel, see tähendab segada või loksutada. Mõnel korral kergelt liigutasin potti, et suhkur ja vesi seguneks ja tuleb sel lasta keskmisel kuumusel keema tõusta. Keeda siirupiks ja jälgi millal mullid hakkavad muutuma siirupiseks, värv muutub klaasjast pehmelt kuldseks või merevaiguvärvi. Seda muutust on tunda ka lõhnas. Suhkrutermomeetri järgi keeda 125C, kõva suhkrukuuli temperatuur. Siirup võib nüüd väga kiiresti tumeneda ja karamelliks muutuda, seda ei taha. Võta pott tulelt ja vispliga segades lisa vürtsid. Nii vürtside kui ka püree lisamisel tuleb olla ettevaatlik, segu hakkab intensiivselt mullitama ja keema, sega ettevaatlikult, et kuum aur ei põletaks käsi ega pritsiks.

Kõrvitsapüree olen nüüd viimastel kordadel seganud retseptis ette nähtud ülejäänud veega (keeva) ja siis segu läbi peenikese sõela surunud. Siis ei jää hiljem siirupisse köögiviljatükke. Siirupile kõrvitsapüree lisamisel ei tohiks viimane olla jahe, pigem veel leige. Lisa püree siirupile ning samuti ½ kruusi keedetud kuuma vett (kui pole juba püreele juurde seganud). Vispliga sega kõik ühtlaseks ning vala kuumakindlasse pudelisse, purki. Jahuta purk ning jahedas säilib siirup vähemalt kuu aega.


Kõrvitsalatte valmistamiseks pane suurde kruusi supilusikatäis vürtsi-kõrvitsasiirupit, lisa topelt espresso ning kuni kruusi jagu kuuma vahutavat piima. Kaunista jahvatatud kaneeli või muskaatpähkliga.






































Täiendatud 24. oktoober 2016

Kommentaarid

  1. See oli ja on väga mõnus kohv, nii sügiseõhtusse, kui ka jõulude ootusesse. Rõõmustasin sellega viimati koguduses isadepäeva kirikukohviku rahvast ja tagasiside oli positiivne, selleni välja, et tekkis küsimus,kas veel alles olevast suvikõrvitsast saaks ka siirupit teha, kuna tavalised kõrvitsad on juba oma koha salatipurgis üles leidnud :)
    Muide, isegi, kui ei ole peent kohvimasinat, saab lihtsama kõrvitsakohvi variandi ka tavalise piimakohviga kätte...

    VastaKustuta
  2. Jaa, ma just tegin uue siirupi! Õhtul tegin endale tassi piparmünditeed. Ei taha päeva teises pooles kohvi juua ning lisasin supilusikatäie siirupit hoopis teele ... väga mõnus, mündine ja magus korraga.
    Siirupi konsistents sõltub kõrvitsast, suvikõrvitsast vist tuleb väga vesine ning ei teki vist sellist mõnusat kreemist sametist tekstuuri. Kõrvitsat praegu vast ikka jätkub, kevade-suveni välja

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud