Kõrvitsakook

See kõrvitsakook on alguse saanud Ameeriklaste tänupüha kõrvitsakoogist, aga natuke edasi arenenud. Nii et mulle tundub, et mõnusalt vürtsine kreemjas kook võiks kenasti sobida jõululauale. Milleks selle siis ka seekord valmistasin.

Tore on selle koogi juures veel seegi, et vähesed saavad aru mis koogiga tegemist. Ka kõige veendunumad kõrvitsa vastased.


Ja nagu viimasel ajal ikka, ei ole ka selles koogis gluteeni sisaldavaid toiduaineid. Mõnusam ja maitseküllasema :)


Koogipõhi

90 gr kaerakama (kui seda ei ole, siis ehk kaerahelbeid)
160 gr tatrajahu
1/4 tl ksantaankummi
150 gr võid
2 spl pruuni suhkrut
näpuotsaga soola
1 muna

Kaussi pane kaerakama, tatrajahu, ksantaankummi ja sool, sega segamini. Kuivainetele lisada suhkur ning toasoe või, näpi tainas saiapuru taoliseks ning lisa muna. Noaga tainast läbi lõigates sega taigen läbi ning suru taigen palliks mõne kiire liigutusega. Määri lahtikäiv tordivorm võiga ning suru taigen ühtlaselt vormi põhjale ning külgedele. Külje kõrgus võiks päris korralik olla, sisu on selles retseptis kenasti. Koogivorm külmkappi vähemalt pooleks tunniks.


Eelkuumuta ahi 200 C. Küpseta koogipõhi õrnpruuniks.


Sisu

450-500 gr küpsetatud kõrvitsat
300 gr pruuni suhkrut
5 muna
500 gr hapukoort
4 spl maisitärklist
2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl kardemoni
1 tl jahvatatud nelki
ja kui tundub, et võiks veel maitset olla siis 1 tl piparkoogimaitseainet

Kõrvitsa küpsetamine, lõika kõrvits mõnusateks tükkideks, eemalda pehme sisu ning pane sügavamale ahjuplaadile kuhu vala vett, et põhi oleks kaetud. Pane ahjuplaat kõrvitsaga eelsoojendatud ahju temperatuuril kuskil 150 C ning küpseta kuni viljaliha on pehme.


Jahtunud kõrvitsalt eemalda koor ning pane blenderisse ning lase kõrvits ühtlaseks püreeks. Kaussi löö lahti munad ja kergelt vahusta, lisa suhkur, vürtsid, tärklis ja hapukoor ning lõpuks ka kõrvitsapüree. Vala kõrvitsasegu küpsenud koogipõhjale ning aseta vorm uuesti ahju. Küpsema kuskil 45 minutiks kuni sisu on ühtlaselt hüübinud.


Võimalusel lase avatud uksega ahjus jahtuda ning jahuta enne serveerimist täielikult külmkapis. Serveerida vahustatud koorega.


Pilt on koogist vormis, jõuab lahti lõigatud tükiga ka pilti teha ... :)





Kommentaarid

Sirvijate lemmikud