Õuna-kaerahelbekook

Mõni aasta tagasi Austin, Texases, olen selle retsepti märkmikusse kirjutanud. Olime külas Suzanne ja Mike S-il ning neile meeldib hea ja tervislik toit. Mäletan, kuidas nad valmistudes Eestist tagasi Ameerikasse kolima muretsesid tarbitava toidu kvaliteedi muutumise pärast. Nad olid kindlad, et Eestis olles oli neil võimalik valida tervislikumat toitu ja et siin oli see ka kättesaadavam kui ka rahakoti sõbralikum. Hiljem nendega Ameerikas kohtudes nentisidki, et jätkavad tervisliku toidu ostmist kuigi selle hankimine on keerulisem ja hind tunduvalt kallim, aga tervis ja lapsed on kallimad.


Tervislik mõtteviis küll ei takistanud meid Julia Childe'i kokaraamatust üht ülimalt rammusat kanaprae retsepti valimast, et selle järgi pidulik õhtusöök valmistada. Sinna läks palju võid, nagu ühele ausale prantsuse retseptile kohane. Natuke väga head ja järgmistel päevadel mõõdukuse juurde tagasi ... Aga õunakook, sellel õunakoogil on mitu head palet: tervislikum kui mõnedki teised, kuivainetest kasuta kaerahelbeid ja toortatrajahu, vürtsid, mis küpsetamise ajal köögi ja toa eriliselt hästi lõhnavaks teevad, kiire ja lihtne valmistada ning selles on palju õuna. Ühes õunakoogis peabki olema palju õuna, nii et seda igas suutäies hiljem tunda on.



1 kruus täisterakaerahelbeid
1 1/4 kruusi keeva vett
1/2 kruusi taimeõli
1/2 - 1 kruus rafineerimata suhkrut
2 muna
3-4 kruusi õunakuubikuid
1 tl vaniljeekstrakti
1 1/3 kruusi tatrajahu (võib kasutada ka täisteranisujahu nagu Suzi retseptis oli)
2 tl soodat
1/2 tl soola
1 1/2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1/2 tl jahvatatud kardemoni
1/2 kruusi hakitud või jämedalt jahvatatud sarapuupähkleid või kreeka pähkleid

Ümmargune lahtikäiv koogivorm (läbimõõt 26 cm) määri õliga. Ahi sooja 180C peale. Kruusi maht 250ml nagu ikka.

Mõõda kuumakindlasse kaussi kaerahelbed, vala neile peale keev vesi ja jäta seisma. Puhasta õunad südamikest ja tükelda kuubikuteks, oma aia õunu ma ei kooriks, küll kaubandusest ostetuid. Sega kokku kõik kuivained - jahu, sooda, sool, vürtsid, lisa ka hakitud või jahvatatud pähklid. Kaerahelvestele lisa õli, suhkur, vaniljeekstrakt ja sega läbi. Munad löö kahvliga lahti ja sega kõik segud ja õunakuubikud kokku. ning vala tainas ettevalmistatud koogivormi. Küpseta ahjus 180C juures 45-50 minutit või kuni sissetorgatud puutikk kuivana välja tuleb. Lase vormis 10-15 minutit jahtuda ja tõsta siis restile. Serveeri leigelt või jahtunult. Seni pole õnnestunud, aga arvan, et see kook säiliks külmkapis vähemalt nädala ja läheks iga päevaga vaid paremaks ... 



























Kommentaarid

  1. Mmmm.. ma arvan, et pistan selle koogi homme ahju ja testin siis enda ja teiste peal, kui kiirest ta pintsli pistetakse :)
    Tänud mõnusa retspti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõnusat katsetamist ja nautimist!

      Kustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud