Suitsune kana, grillihooaeg

Grillimine on meil kodus suhteliselt traditsiooniline - kindlate retseptide, maitse-eelistuste ja vastutustega, kes mida teeb. Kui perega kokku saame teeme pea alati koos süüa ning siis olen grillimise osas ikka oma vendadele lootma jäänud. Võin küll liha, kala, köögiviljad vms ettevalmistada, kuid grilli valmis seadmine, sellel küpsetamine on ikka jäänud mu vendade ülesandeks. Ja olen sellega olnud väga rahul.

Ainult et nüüd uue gaasigrilliga, mida on nii lihtne kasutada, et olen juba terve nädala katsetanud. Solarises asuva Manuela Maitsete Maagia perenaine Manuela andis hunniku purgikesi proovimiseks ja nii ma neid maitseid ükshaaval ette võtan. Et järgi proovida, mis võimalik ja mis meeldib.
Esimene katsetus algas kanafilee ja Smokey Sally (Mill & Mortar maitseainesegu) purgikesega. Mulle on suitsune paprika grillimisel alati meeldinud ning Smokey Sally just seda on - aromaatne suitsutatud paprikapulber, tähtaniis, tšilli, pune ja paljud teised head maitsed, mille tulemuseks lubatakse jõulist BBQ kogemust. Ette rutates võin öelda, et kana oli tõesti maitsev, mahlane, kergelt suitsune, ning tervisliku tulemuseni oli väga lihtne jõuda.

Sel päeval koju jõudes pärast pikka tööpäeva, millele lisandus veel liivane-juurikane rattatrenn ei olnud tahtmist õhtusöögiga palju jännata. Metsas on nii kuiv praegu, et rajad mis enne olid kergelt läbitavad, siis nüüd vajub ratas hoopis läbi liiva ning kui metsast välja saan, siis olen üleni, vist nii seest kui väljast, tumeda tolmuga kaetud. Ongi hea teistsugune katsumus, kurvide harjutamine küll vähe keerulisem, tasakaal kipub pehmes pinnases kaduma ning libisemist ja kukkumist tuleb rohkem ette.
Aga tol õhtul tekkis päris tore graafik. Jõudsin koju, läksin kööki ja panin kanafilee marinaadi. Marinaadiks siis Smokey Sally maitseainesegu ja oliiviõli. Täpselt nii vähe ja palju ja nii lihtsalt. Võta kanafilee pakendist välja, pane alusele, nõrista peale väheke oliivõli ning lisa üks kuhjaga teelusikatäis maisteainesegu ühe filee kohta ning mäkerda fileed õli ja maitseaineseguga kokku. Kata alusel fileed näiteks toidukilega ning jäta köögilauale umbes tunniks maitsestuma.

Kuna mina olin just trenni lõpetanud, siis järgmiseks oli vaja ratas puhtaks pesta, kett õlitada ja endalt ka tolm maha loputada. Siis grill sooja ning kui see kuum (umbes 5 minuti pärast) saigi panna kanafilee grillile. Keerasin kuumuse kohe peaaegu madalaimale tasemele ning katsin kaanega.

Grillile panin veel ka suvikõrvitsa-, munataime- ja paprikalõigud, neist saab sooja salati. Köögiviljade ettevalmistus: pesta, kuivatada, lõigata poole kuni sentimeetristeks viiludeks, väheke tilgutada peale õli ning valmis grillimiseks. Külma salati jaoks leidsin peenramaalt kress-salatit .

Peenra pealt kress-salatit, üks minu lemmikuid. Kui paljud ütlevad, et salatileht on maitsetu, mis minu arvates pole üldse nii, aga soovitan proovida kress-salatit. See on mõnusalt teravama ning kärtsuma maitsega, lihtne kasvatada ja sisaldab palju kasulikke vitamiine ning mineraale.
Meie lõikame seda pika noaga paari sentimeetri kõrguselt juure pealt. Kui salatipeenar kenasti puhtana hoida, siis saab salatit ka kohe kasutada. Eks natuke peab ikka üle vaatama ega mulda või umbrohtu sisse ei ole sattunud.

Grilli juures 10-13 minuti möödudes keerata kanafilee ümber ning jätkata grillimist. Sama ka köögiviljadega. Küpsenud poolele võib soola jahvatada ning jätkata grillimist veel 10 minutit. Et päris kindel olla, kas kana on küps, siis vajuta lihatermomeeter filee kõige paksemasse kohta ning kui temperatuur 70-75C, siis valmis. Tõsta filee ja köögiviljad grillilt, lase natuke seista ja naudi.

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud