Peedipüreesupp

Õde tõi mulle hulga ilusaid, tugevaid juurikaid, mis Peipsi järve ääres liivasel maal sel suvel kasvanud. Mõned peedid, kümmekond pastinaaki, tumeoranže porgandeid ja ma loomulikult tahan need nüüd kõik patta panna. Esimesed kaks suppi on nüüd ära proovitud: peedipüreesupp ja röstitud pastinaagisupp on tehtud. Kumb neist nüüd parem oli, ei oska öelda. Mõlemad maitsesid väga hästi. Sügise asi, ilm kisub jahedaks ja hing igatseb tummise, sooja, vitamiinidest ja mineraalidest täis köögiviljasupi järele, natuke teisimaitseid tahaks. Salatilehed ja grill-liha võib nüüd mõnekas ajaks kõrvale jääda. See püreesupi, sügise ja külma ilma jutt on küll omamoodi klišee juba, aga mis sa teed, nii on.

Need asjad supi sisse läksid, kõik kohalik kraam Peipsi järve ääres kasvanud, välja arvatud see ilus läikiv sidrun.

300 grammi peeti
1 keskmine sibul
1 porgand
3 küüslauguküünt
1 spl suhkrut
25 grammi võid
25 grammi oliiviõli
1 liiter veiselihapuljongit
soola ja purustatud pipart
poole sidruni mahl


Koori ja tükelda juurviljad, puhasta ja haki sibul ning küüslauguküüned. Aja puljong keema või kui kasutad puljongikuubikut, siis aja vesi keema. Potis sulata või ja õli, kuumuta selles hakitud sibul ning küüslauk, lisa tükeldatud juurviljad. Kuumuta segu mõni minut ning vala peale puljong, lisa suhkur ja jahvata peale pipart. Lase madalal kuumusel keeda kuskil 40 minutit või niikaua kuni juurviljad on pehmed. Saumikseriga või kannmikseris purusta supipõhi ühtlaseks püreeks ning vala puhtasse potti. Maitsesta supp sidrunimahla ja soolaga.

Serveeri kas hapukoore või maitsestamata jogurtiga ning maitserohelisega. Seda suppi võib ka jahedalt süüa, maitseb samuti väga hästi

Kommentaarid

Sirvijate lemmikud