Manuela küpsisetort, lagritsaga loomulikult

On mingid klassikud, mida kui muuta, siis tuleks seda teha väga ettevaatlikult. Ja siis on võimalus muuta kohe palju ja korralikult, aga kas siis saab tulemust pärast seda enam klassikaks pidada? Üks katsetus on siin, kui järgi teete, siis andke teada, kuidas oli. Mulle endale meeldis ning paneksin järgmisel korral lagritsasiirupit topelt ning pealmisse kreemi maitseks samuti. Täitsa tahan seda retsepti uuesti proovida, ning nüüd juba veel julgemalt.

Manuelale, kes julgelt Solarise keskuses Manuela Maitsete Maagia poe avas, soovin jätkuvalt sedasama vaprust, jõudu ja rõõmu eestlaste maitsemeelte ning -arvamuste avardamisel. Lagrits on kasulik ja Lakrids toodetes ka väga kvaliteetselt kasutatud ning nüansirikkalt välja toodud. Neile, kes harjunud ringi liikuma tahvel tumedat šokolaadi käekotis, soovitan hoopis purgikest praeguse hooaja mustasõstra-lagritsakommidega selle harjumuspärase tahvlikese asemele. Miks mitte olla trendilooja :) loe lisaks Manuela.ee

Tordi tegemiseks läheb vaja selliseid asju:
500 grammi Kalevi klassikalisi küpsiseid
300 grammi 3% maitsetamata kohupiimapastat
300 grammi 20% hapukoort
1 spl magusat Lakrids lagritsasiirupit
1 tl vaniljesuhkrut
mustsõstramoosi või -želeed
80 grammi piima
Võikreem:
80 grammi toasooja võid
165 grammi sõelutud tuhksuhkrut
10 grammi piima
1 tl vaniljeekstrakti

Kaunistamiseks:
besee küpsiseid (1 munavalge ja 57 grammi suhkrut)
Lakrids komme
külmkuivatatud mustsõstrad tükkidena

Küpsisetordi tegemist peaks alustama päev varem. Vali sobiv vorm, mille põhja aseta küpsetuspaber. See lihtsustab hiljem tordi kätte saamist. Sega kokku kohupiimapasta, lagritsasiirup ja vaniljesuhkur. Vala kaussi piim ning sinna võib lisada teelusikatäie lagritsasiirupit ja see seal ära lahustada. Kasta küpsised piima-lagritsasegusse ning lao esimene kiht vormi. Kata küpsised kihi kohupiimaseguga, siis uuesti 'uputatud' küpsised ja vajuta peale kiht hapukoort, 'uputatud' küpsised, mustsõstraželee või siis mustasõstramoos, mis on läbi sõela surutud, et eemaldada seemned. Ja nii edasi, kuni küpsised otsas ja kreem ning hapukoor samuti. Viimane kiht on küpsisekiht. Kata vorm ning aseta järgmise päevani jahedasse.

Beseeküpsiste tegemiseks vahusta munavalge kuni see on kõva ning kuiv, lisa siis edasi vahustades aegamisi pool suhkrukogusest ja lõpuks ülejäänud suhkur. Pritsi küpsetuspaberile soovitud kuju ja suurusega beseed. Küpseta 100C juures ahjus 1-5 tundi olenevalt beseede suurusest.

Kõik selle eelneva võib siis valmis teha päev varem.

Kreemi tegemiseks vahusta mikseriga toasooja võid kuni minut, lisa tuhksuhkur ning mikserda edasi aeglasel kiirusel kuni suhkur ja või on segunenud. Lisa piim, vaniljeekstrakt, soovi korral supilusikatäis Lakrids lagritsaasiirupit ja vahusta 3 minutit kõrgel kiirusel. Vastavalt soovile, kas kreemi vedelamaks teha või paksemaks lisa kas piima või tuhksuhkrut.

Mõned beseekommid võib põnevamaks muuta näiteks pronksivärviga. Pane väiksemasse purki pool teelusikatäit pronksivärvi ja lisa sinna mõned jahtunud beseed. Sule purk kaanega, raputa ning kata sedasi besee värviga.
Kummuta tort tordialusele, kata võikreemiga. Kasutasin pronksivärvi pealmise kihi värvimiseks. Seda saab samuti Manuela poest. Kaunista tort beseede, hakitud lagritsakommide (kasutasin mindi ja vaarika-tšillikomme puru valmistamiseks ning tordi peal andis maitset kergelt mint ja tšilli :) .... ) ja tervete lagritsakommidega. Nii lihtne see oligi :) Kui torti kohale viisin, siis oli pea pöörajaid päris palju :)

Pildil olev tort kaalub pea 5 kilogrammi, miinus mõned tükid mis juba ära proovitud ;) . Retseptis on vähendatud kogused.

Kommentaarid

  1. Tere. Kus kohast tänapäeval Lakrids lagritsasiirupit saab? Lagrits i pea tingimata siirupi kujul olema, võib ka muus vormis. Poekomme kasutada ei tahaks- neis on Mendelejevi tabel :D

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud