Rabarberijäätis

Tegin hoovikohviku jaoks kotitäie minipavlovaid ja külmkappi kogunes kenake munakollaste hulk ... brüleekreemi ei viitsinud jälle teha, ja mõte liikus vaikselt jäätise poole ...

Hiilisin natuke interneti avarustes ringi ning leidsin kokanduses usaldusväärse Martha Stewarti retseptikogus vastava retsepti! Nii et poodi koore järele ning pott tulele.

Rabarberist võtan ma alati ikka paar 'nahka'. Puhastan rabarberid ja hakin tükkideks ning panin suhkruga üle öö jahedasse või külmkappi seisma. Järgmiseks päevaks on mahl eraldunud ning siis saab mahlaga teha kas tarretist [selle retsept tuleb ka varsti], niisama mõnusat erksat jooki, smoothide sisse jms ning nõrutatud rabarberitükk kasutan kookide küpsetamisel ja nüüd siis ka jäätise tegemiseks.




Vaja minevad ained:
4 kruusi ehk 1 liiter hakitud rabarberit (seda sama juba suhkruga seista lastud ning mahl eemaldatud)
1 tl värsket sidrunimahla
5 suurt munakollast
1 3/4 kruusi vahukoort
3/4 kruusi rasvast piima
1/2 kruusi mett
1/4 tl jämedat soola

Pane rabarber, paar supilusikatäit vett ja sidrunimahl suuremasse potti ning lase keema tõusta. Keeda tasasel tulel kuni rabarber on muutunud mõnusalt pehmeks [vedeliku vähenemisega ei tohiks palju probleemi olla, sest osa mahla on juba eelnevalt ära võetud]. Saumikseriga püreeri rabarber ühtlaseks massiks. Lase segul jahtuda.

Munakollased tuleb vispliga lahti lüüa. Koor, piim, sool ja mesi pane potti ning kuumuta keemiseni. Vähenda kuumust ning lisa poole kruusi jagu kooresegu munakollastele viimaseid samal ajal kenasti segades. Lisa veel pool kruusi kooresegu ning siis vala muna-kooresegu järele jäänud kuuma koore sekka samal ajal kuumutatavat segu segades.

Jätka segamist ning segu kuumutamist kuni see pakseneb ning katab kenasti lusikaselja kui selle kreemist välja tõstad. Kuumutamine võtab aega umbes 1-2 minutit. See ei ole tegelikult väga pikk aeg ning tasub sellele tegevusele keskenduda.

Kurna kreem läbi jõhvsõela mõnda suurde kaussi ning pane see kauss teise veel suuremasse kaussi, kus on külm vesi ja näiteks sügavkülmast võetud külmakotid või jääkuubikud. Sega kreemi vahetevahel ning lase sel maha jahtuda. Kui kreem on jahtunud pane külmkappi vähemalt paariks tunniks kuni pooleks ööpäevaks.

Vispliga segades lisa rabarberimass kreemi ning pane segu sügavkülma või siis järgi jäätisemasina juhendeid. Kui panid lihtsalt sügavkülma siis alguses umbes iga poole tunni tagant võta jäätis välja ning sega läbi. Lase sügavkülmas olla vähemalt pool ööpäeva või kauem.

Kodust jäätist serveerima hakates tuleb arvestada vähemalt poole tunni tahenemisajaga. Jäätis on alguses väga kõva. Tulemus on seda mässamist väärt :) mõnusalt kreemine, iseloomuga jäätis. Igatahes, elagu rabarber!

Kommentaarid

  1. Aitäh retsepti eest. Ma teen sarnast asja palju lihtsamalt. Rabarber moosiks (kergelt veega läbi keeta), paar munakollast suhkru ja vanilisuhkruga vahtu mikserdada, see kõik vahustatud vahukoorega läbi segada ja masinasse. (Angeelika Kangi raamatu retsept).

    Tulemus ei ole tehnilises mõttes jäätis, sest ei sisalda kuumutatud muna-kooresegu, aga on imemaitsev ja tegemine on tõesti lihtne.

    Soovitan proovida ilma rabarberit püreerimata. Jäätunud rabarberitükid annavad minu arust huvitava nüansi juurde.

    Ja miks sool?

    VastaKustuta
  2. Soola kohta öeldakse, et see toob magusas toidus maitsed rohkem esile. Nii nagu soolase toidu sisse mõnikord pannakse tiba suhkrutki.

    Tänud viite eest Angeelika retsepti juurde. Mõnikord peaks proovima. Rabarberitükkide sisse jätmise peale mõtlesin ka, aga esimesel korral tahtsin retsepti järgida ning jäin tulemusega väga rahule. Tõesti tuli nagu täitsa päris jäätis :)

    VastaKustuta
  3. Proovin siis soolaga. Rabarberi-jäätist olen teinud aastaid, see on minu arust parim jäätis üldse. (Teisel kohal on astelpaju.) Tundub, et hapu tooraine annab hea jäätise.

    Muidugi tuleb ise tehes päris jäätis, aga kuna suhkrut saad panna oma soovi järgi, ehk siis kordades vähem kui poejäätises, siis on tal mingi maitse ka, mitte ei ole lihtsalt magus mömm.

    Selle lihtsa vahukoor + munakollased + moos järgi saab teha jäätist millest iganes. Ükskõik milline värske mari, millel on maitset - maasikas sõstrad pohlad...

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud